Inwoner Roswinkel in actie na afwijzing schadeclaim NAM

ROSWINKEL/ASSEN - Het laatste woord is er nog niet over gezegd. Willem Bijl uit Roswinkel komt in actie tegen de afwijzing van zijn nieuwe claim, die hij vorige maand indiende bij de NAM wegens vervolgschade door bodemdaling.
De Roswinkeler kampt in zijn huis en schuur met verzakte muren en scheuren in wanden en vloeren, als gevolg van de bodemdaling. In de jaren negentig heeft de NAM gas gewonnen uit het Roswinkelerveld. En ook al is deze gaswinning al lang stopgezet, volgens Bijl daalt de bodem bij Roswinkel nog altijd en heeft hij last van vervolgschade, die steeds erger wordt.

Geen onderbouwing
De NAM liet hem vorige week in een korte reactie weten "de melding van vervolgschade niet in behandeling te nemen." Er stond verder geen onderbouwing bij. Bijl nam daar geen genoegen mee en eiste opheldering van de NAM over de afwijzing. Dat resulteerde in de volgende nadere verklaring van de NAM: "De reden is dat er al geruime tijd geen sprake meer is van seismische activiteiten in het Roswinkelerveld. Overige bodembewegingen die u aangeeft als bijvoorbeeld bodemdaling, daarvoor zou u in contact kunnen treden met de Technische Commissie Bodem Beweging, die voor deze zaak in het leven is geroepen."

Deugt niets van
Volgens Bijl deugt er niets van de reactie van de NAM. "Ik kan hier helemaal niets mee. Want de NAM hoort hier eerst bij mij thuis onderzoek te doen naar de schade en rapport op te maken. Pas dan kunnen ze een conclusie trekken. En als ik het daar niet mee eens ben, dan kan ik naar de Technische Commissie Bodem Beweging. Zo zijn de spelregels en niet anders. En ik heb in de paar weken na het indienen van mijn schadeclaim niemand van de NAM hier gezien. Dus ze zijn nog niet klaar met mij."

Bijl vindt dat hij weer als "leek en ondeskundig" wordt weggezet door de NAM, wat hij ook al in de jaren negentig heeft ervaren. Hij schakelt de politiek en andere instanties in, om dit aan de kaak te stellen. Ook benadert hij de Technische Commissie Bodem Beweging, om die alvast in te lichten over de kwestie.

Aardbevingen bij Roswinkel
Door de gaswinning van de NAM bij Roswinkel, werd het dorp in de jaren negentig getroffen door meerdere aardbevingen. De zwaarste beving was in 1997. Die had een kracht van 3.4 op de schaal van Richter, destijds de zwaarste beving ooit in Noord-Nederland.

Ruim honderd inwoners hadden schade aan hun huis. Die is destijds grotendeels vergoed door de NAM, maar daar ging een hele strijd aan vooraf. Ook Bijl kreeg schadevergoeding. Daarmee is een deel van de muren in zijn huis vervangen. Maar daarin zitten nu ook weer scheuren, en dat is het gevolg van de bodemdaling die na de gaswinning nog altijd doorgaat, zo stelt Bijl.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl