'Duitse opleidingen voor piloten moeten meer aandacht besteden aan psyche'

EELDE - Duitse luchtvaartscholen moeten meer aandacht besteden aan de psychische training van hun aspirant-piloten. Dat zegt Lucas van Gerwen van de Stichting VliegAngstbestrijding Leidse universiteit KLM (VALK).
Stichting VALK verzorgt psychische trainingen voor aankomend vliegers aan de KLM Flight Academy in Eelde.
Afgelopen dinsdag kwamen 149 mensen om toen een Duitse piloot met psychische problemen zijn vliegtuig vermoedelijk opzettelijk in de Alpen te pletter vloog.

Geen zelfreflectie
Volgens Van Gerwen is er op Duitse luchtvaartscholen te weinig aandacht voor de psyche van de piloot. "Aankomend piloten leren niet om te reflecteren op hun eigen psychische gesteldheid. Hier in Eelde lopen we daarop vooruit. We pleiten er al jaren voor de piloten elke vijf jaar psychisch getest worden. Nu gaat het fout en komt er beweging in de zaak."

Opleiding stilgezet
"Als je niet goed in je psychologische vel zit moet je ook aan de bel trekken. Niet alleen als je je lichamelijk niet fit voelt", legt Van Gerwen uit. Hij komt piloten in opleiding tegen die zichzelf melden. "Het gebeurt niet op grote schaal, maar er zijn mensen bij wie de opleiding wordt stilgezet."

Consequenties
Een vijfjaarlijkse psychologische keuring is eigenlijk nog niet genoeg voor Van Gerwen. "We hebben laag ingezet, want nu is het er helemaal niet. Nog beter zou elk jaar zijn." Morgen tijdens een nieuwe cursusdag zal Van Gerwen aandacht besteden aan de ramp met het vliegtuig van Germanwings. "Je houdt mensen een spiegel voor. Dit zijn de consequenties als je niet aan de bel trekt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl