Noord-Koreaanse propagandakunst in Drents Museum; 'De kerk deed het vroeger ook'

ASSEN - In het Drents Museum in Assen opent donderdag een tentoonstelling met Noord-Koreaanse schilderkunst. Samensteller Harry Tupan vergelijkt de kunst met wat de kerk vroeger deed.
"Het is propagandakunst. De katholieke kerk had ook prachtige wanddecoraties in de kerk om het volk een verhaal te vertellen. Dit is ook het verhaal voor het volk van de leiders", legt Tupan uit.

Drieduizend werken
Een van de speerpunten van het Drents Museum is hedendaags realisme. "Als er één tentoonstelling is die over realisme gaat, dan is dit het", aldus de samensteller. De schilderijen zijn in bruikleen van verzamelaar Ronald de Groen. "Tijdens de Sovjet-tentoonstelling kreeg ik mail van de verzamelaar. Hij heeft drieduizend werken. Ik ben toen gaan kijken en zag meteen dat er voldoende aanleiding was om er wat mee te doen", aldus een enthousiaste Tupan.

Postzegelhandelaar
De verzamelaar kwam voor het eerst in aanraking met de schilderijen door een Utrechtse postzegelhandelaar. "Die had toegang tot Noord-Korea. De verzamelaar vroeg aan hem of hij eens een schilderij kon meenemen. Toen zijn ze er verder in gegaan en zijn samen een collectie begonnen", vertelt Tupan. Naast de werken uit de collectie van De Groen is er nog een fototentoonstelling als tegengeluid.

Tegenhanger
"De foto's zijn niet propagandistisch. Ze laten voor zover het mogelijk is de werkelijke situatie zien in Noord-Korea. Het is volstrekt anders dan wat je op de schilderijen ziet", vertelt Tupan. Op de schilderijen zijn idyllische taferelen te zien, heldhaftige soldaten, heroïsche arbeiders en loftuitingen aan de Grote Leider.

De Kim Utopie is de vierde expositie in de serie Internationaal Realisme in het Drents Museum. Het is te zien van 3 april tot en met 30 augustus.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl