Toyisten veilen stukken om kunstwerk De Stip te redden

EMMEN - Schilderijen, bijzettafeltjes, een Toyistenmasker en zelfs de maquette van De Stip. De Toysiten uit Emmen gooien alles in de strijd om geld bij elkaar te krijgen voor de restauratie van het kunstwerk.
"Hij moet minimaal tienduizend euro opleveren anders gaat ie niet weg. Maar pijn doet het zeker." zegt Toyist en oprichter Dejo over het veilen van de maquette. Maar het geld is hard nodig. Want als op 1 mei de benodigde veertigduizend euro niet bij elkaar is, krijgt De Stip geen nieuwe verfbeurt en zal het kunstwerk uit Emmen verdwijnen.

Voormalige gasbol
De Stip is de voormalige gasbol van Emmen en is in 2009 en 2010 door een groep Toyisten beschilderd. Omdat dat voor een deel in de winter is gebeurd, zit er vocht tussen de verflagen. Daardoor bladdert de verf af. Dejo: "De bovenste helft van de bol moeten we helemaal schuren en opnieuw verven."

Iets meer dan de helft is binnen
De Toyisten hebben inmiddels ruim 25.000 euro opgehaald. Dat deden ze onder meer door zeefdrukken van hun schilderijen te verkopen. Omdat het geld op 1 mei binnen moet zijn is de speciale veiling de laatste strohalm.

De restauratie staat gepland voor juli en augustus. Doordat de kunstenaars gebruik maken van hoogwerkers en er Toyisten uit het buitenland naar Emmen moeten reizen, kost de verfbeurt een hoop geld.

Veiling
De veiling is op vrijdag tien april in de studio van de Toyisten boven boekhandel Vermeer in Emmen. Veilingmeester is Evert ten Napel. Mocht de groep kunstenaars meer geld ophalen dan nodig is, dan wordt dat in een apart potje gestopt voor een volgende restauratie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl