Zeldzame plant gevonden tijdens opnames Roeg!

GASTEREN - Tijdens opnames voor het natuurprogramma Roeg! van RTV Drenthe is een bijzondere vondst gedaan. In de buurt van Gasteren werd een nieuwe groeiplaats gevonden van de stengelloze sleutelbloem.
Wat is er zo bijzonder aan de sleutelbloem?
Sleutelbloemen zijn een van de zeldzaamste planten van Drenthe. Er waren nog maar drie groeiplaatsen bekend en daar is nu een vierde bijgekomen. Omdat de plant alleen in onze provincie voorkomt, doet de provincie veel moeite hem te behouden.

Er is een speciaal kweekprogramma voor de sleutelbloemen. Daarbij worden er in Amsterdam duizenden sleutelbloemen gekweekt. Zaad van die planten is op verschillende plaatsen uitgezaaid.

Uitgestoken
Sleutelboemen waren vroeger veel algemener, maar ze zijn heel veel uitgestoken voor in de tuin. Op dit moment wordt de soort vooral bedreigd door inteelt, omdat er nog maar zo weinig planten zijn. Bovendien heb je voor voortplanting twee types sleutelbloem nodig. Alleen bij Gasteren komen allebei die types voor.

Tellingen
Het gaat op dit moment redelijk met de sleutelbloem in Gasteren. Achttien jaar geleden stonden er nog maar twee planten. Nu zijn dat er een stuk of twintig.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl