Tweede Kamer: Minister moet regio Emmen aan nieuwe banen helpen

EMMEN - Minister Kamp van Economische Zaken moet Emmen en omgeving toch helpen aan nieuwe banen. De Tweede Kamer nam daarvoor vanmiddag twee moties aan.
Er moeten nieuwe banen komen nu Philips Lighting in 2016 de deuren sluit en andere bedrijven flink gaan reorganiseren. Daardoor komen in de regio Emmen 1.500 banen te vervallen.

Minister Kamp zei vorige week dat hij niet veel voor de regio kan doen. Hij heeft geen geld op zijn begroting voor steunmaatregelen. PvdA-kamerlid Mei Li Vos diende een motie in, dat de minister Emmen financieel moet helpen als er geld op zijn begroting overblijft. En die motie is aangenomen.

Geld zinnig gebruiken
"Je weet nooit of er geld overblijft, maar als dat zo is moet het zinnig gebruikt worden," zegt Kamerlid Mei Li Vos. "We hebben niet voor niets beleid om krimpregio's te ondersteunen. Het geld zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om grote bedrijven naar Emmen te halen."

Tweede motie
De tweede motie kwam van Kamerleden Agnes Mulder uit Assen van het CDA en Carola Schouten van de ChristenUnie. Zij vinden dat Emmen gebruik moet kunnen maken van bestaande subsidies en regelingen van de EU en van de Nederlandse overheid om nieuwe banen te scheppen. Ook daar stemde de Kamer dus mee in.

Wethouder Emmen blij
Wethouder Bouke Arends van Emmen is blij dat de twee moties zijn aangenomen. "Wij hopen dat er maatregelen komen die het voor bedrijven aantrekkelijker maken om hier te investeren. Deze moties zijn een flinke steun in onze rug en een goede ondersteuning bij onze gesprekken met het ministerie van Economische Zaken."

Motie @meilivos @PvdA over (ook financiële) steun voor werkgelegenheidsplannen regio @Emmen is net aangenomen!
— Agnes Wolbert (@agneswolbert)

TK steunt moties @meilivos #PvdA en @carolaschouten #CU + @AgnesMulderCDA Ondersteuning regionaal economisch beleid regio Emmen ca. Dank!
— Bouke Arends (@BoukeArends)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl