Veel schade en overlast door lentestorm in Drenthe

ASSEN - De storm die dinsdag huishield in Drenthe leidde tot veel schade en overlast. Voor onze provincie gold code oranje, een waarschuwing voor extreem weer. Windstoten met snelheden tot 120 kilometer per uur trokken door Drenthe.
Hierdoor vielen in de hele provincie bomen om. Eén boom viel wel erg ongelukkig, namelijk bovenop een bovenleiding van het treinspoor tussen Assen en Beilen.
Boom op het spoor assen pic.twitter.com/whbCwfstiY
— Alex Straver (@AlexStraver)

De bovenleiding en het portaal moeten helemaal worden vernieuwd, een klus die woensdag de hele dag nog duurt. ProRail verwacht dat het treinverkeer donderdagochtend weer hervat wordt.


Dak buurthuis weggerukt

Van buurthuis Het Knooppunt in Hoogeveen waaide een deel van het dak af. De puin kwam terecht op een aantal geparkeerde auto's. De auto's raakten beschadigde, net als een aantal lichtkoepels en de schoorsteen. De gemeente Hoogeveen schat de totale schade op zo'n 30.000 euro. Ook het dak van het clubhuis van de Hoogeveense wielervereniging De Peddelaars raakte zwaar beschadigd.


Overlast op de weg

Op de A28 bij Pesse kwam een boom op de weg terecht. De linker rijstrook was enige tijd in de richting van Groningen geblokkeerd. Op foto's is te zien dat er vlak voor de boom een auto tot stilstand kwam.

Pas op bij afslag Dwingeloo op de #A28 er ligt een boom op de linker weghelft! pic.twitter.com/8YyO65nvIW

— Myrthe Klaus (@Myrtheklaus) March 31, 2015

Bij Hoogeveen raakte een verkeersbord langs de A28 flink beschadigd. Ook dat leverde problemen op voor de doorstroming van het verkeer.
Dit verkeersbord op de #A28 bij Hoogeveen heeft wind niet overleefd. File richting Groningen (foto: @JanRozendaal) pic.twitter.com/6y1J5w3Gxg
— VID (@vid)

Op de N34 bij Dalen brak een aanhanger achter een auto weg. Dat gebeurde nadat de auto een vrachtwagen passeerde. Door een plotselinge windvlaag sloeg de aanhanger los. De bestuurder kon de auto op de weg houden. Er raakte niemand gewond, wel ontstond enige vertraging.


Bomen omgewaaid

Zoals gezegd, in de hele provincie waaiden bomen om. Bijvoorbeeld naast het gemeentehuis in Meppel.
Ondertussen in Meppel.. pic.twitter.com/yvPL5cbt40
— Bart Guliker (@Intrepidity)

Aan de Port-Natalweg in Assen waaide een boom om die eerder veel ophef veroorzaakte. In januari protesteerde de buurt daar tegen de aanlag van een ovalen rotonde, onder meer omdat de buurtkerstboom dan verloren zou gaan.


Graven beschadigd

Op het kerkhof aan de rand van Gasselte waaide ook een boom omver. Vijftig graven liggen onder de boom. Enkele graven zijn zwaar beschadigd.

Woensdag ook een waarschwuing

Voor woensdag geldt in Drenthe geen waarschuwing voor windstoten. Wel kan het nog flink waaien in onder meer Groningen en Friesland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl