Jeugdwerkloosheid in Drenthe naar recordhoogte

Het UWV is één van de partijen
Het UWV is één van de partijen
ASSEN - De jeugdwerkloosheid in Drenthe is hoger dan ooit. In 2014 klom het percentage jongeren tot 25 jaar op zoek naar een baan op tot veertien procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is het hoogste percentage ooit gemeten.
De werkloosheid onder jongeren is in de provincie hardnekkiger dan elders in het land. Het landelijke cijfer is met 12,7 procent lager en is bovendien alweer aan het dalen. Sowieso lijkt het dieptepunt in bijna alle provincies achter ons te liggen. Drenthe, Groningen en Zuid-Holland zijn de enige provincies in Nederland waar het toch al niet malse percentage in 2014 nog verder steeg.

Zuidoost-Drenthe het hoogst
Daardoor is de jeugdwerkloosheid hier inmiddels ook een van de hoogste van het land. Binnen de provincie voeren Assen (16,3 procent) en Emmen (15,5 procent) de lijst aan. Van de drie Drentse regio's heeft Zuidoost-Drenthe de hoogste jeugdwerkloosheid met 14,7 procent.

Daarmee vormen jongeren de grootste risicogroep op de arbeidsmarkt. De werkloosheid onder hen is bijna twee keer zo hoog als de totale werkloosheid. Ook de werkloosheid onder 45-plussers bijvoorbeeld is twee keer zo laag als onder jongeren.

Teruggetrokken van arbeidsmarkt
Jongeren trekken zich dan ook terug van de Drentse arbeidsmarkt. Het percentage dat een baan heeft, of dat dan tenminste probeert, daalde van 69 naar 67,9 procent. De rest zit of op school, of is anderszins gestopt met zoeken naar een baan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl