Drukpers van verzetskrant Trouw naar Meppel

MEPPEL - Het Drukkerijmuseum Meppel heeft een nieuwe aanwinst. Vandaag kwam de pers waarop in de Tweede Wereldoorlog verzetskrant Trouw werd gedrukt naar het museum.

Tweeduizend kilo

De drukpers weegt ruim tweeduizend kilo en werd door Defensie vanuit Gelderland naar het museum vervoerd. "Het gaf wel wat spanning, maar gelukkig is het gelukt. Ik ben heel blij en het is een fantastisch verlopen operatie", vertelt Jan Schilperoord van het Drukkerijmuseum.

U-bocht

In Meppel werd de eerste editie van de verzetskrant Trouw gedrukt. De komst van de oorlogspers sluit daarom naadloos aan bij de grafische geschiedenis van de stad. "Trouw werd ook op andere locaties in het land gedrukt, daar stond deze machine ook," zegt Schilperoord. "Dus de link met Meppel is er misschien via een U-bocht, maar die is er wel degelijk."

De drukpers is vanaf 13 april, de dag waarop Meppel bevrijd werd, tot 1 juli te zien in de expositie Druk Pers Vrijheid in het museum.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl