Kleinschalige projecten om Drentse jongeren aan het werk te krijgen

EMMEN - Met kleinschalige projecten probeert het UWV werkloze jongeren in Drenthe weer aan een baan te helpen.
De jeugdwerkloosheid in Drenthe is momenteel hoger dan ooit. Veertien procent van de Drentse jongeren tot 25 jaar zit zonder werk. Dat is het hoogste percentage ooit gemeten en hoger dan het landelijke gemiddelde van twaalf procent.

"2014 was een slecht jaar," erkent Geert van der Wal van UWV Drenthe. "We hadden te weinig banen en er stonden veel mensen ingeschreven. De jongeren steken er daarin nog weer bovenuit."


Zuidoost-Drenthe heeft van de Drentse regio's met 14,7 procent het hoogste percentage jonge werklozen. Het bedrijf Prima Personeel uit Emmen zoekt samen met het UWV naar een opleiding en een baan voor deze jongeren.

'Thuis zitten is niks'
Een van de jongeren die via Prima Personeel aan het werk is, is Patrick Huigen uit Emmer-Compascuum. De 24-jarige was tentenbouwer, maar raakte zijn baan kwijt en kon moeilijk nieuw werk vinden. Momenteel is hij aan de slag als stratenmaker. "Thuis zitten vind ik maar niks," zegt Huigen. "Maar het meeste werk is allemaal in de Randstad. Toen dit op mijn pad kwam ben ik er vol voor gegaan."

Te weinig kennis
"Het is moeilijk om als jongere in Zuidoost-Drenthe aan de bak te komen," zegt André Oeben van Prima Personeel. "Dat heeft vooral te maken met de kenniseisen die de arbeidsmarkt stelt. Veel jongeren zijn te vroeg van school gegaan en hebben te weinig kennis. Samen met het UWV lukt het om jongeren aan het werk te krijgen, maar het gaat moeilijk. Momenteel hebben we tien jongeren in de schoolbanken en aan het werk. Het is de bedoeling dat ze bij ons blijven werken, of met een vast contract worden overgenomen door een ander bedrijf."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl