'Volgens mij zie ik een stengeltje'

De sleutelbloem met stengeltje
De sleutelbloem met stengeltje
GASTEREN - Opwinding afgelopen dinsdag tijdens opnames voor het TV Drenthe natuurprogramma Roeg!.
Volkomen onverwacht worden er sleutelbloemen gevonden. Opvallend is dat de planten op enkele honderden meters staan van een van de laatste groepen stengelloze sleutelbloemen van ons land .

Alleen de opwinding blijkt achteraf niet terecht.

Drentse schoonheid
Sleutelbloementelster Annie Vos wist afgelopen dinsdag niet wat ze zag. Onderweg naar het plekje waar ze al 18 jaar sleutelbloemen telt ziet ze plotseling een paar piepkleine sleutelbloemen staan.

De stengelloze sleutelbloem is een icoon voor de Drentse plantenwereld. Bloedmooi, maar loeizeldzaam. Ooit was ze veel algemener, maar doordat jarenlang planten uitgestoken zijn en verkocht als tuingoed groeien ze nu nog maar op drie plaatsen.

En van die drie plaatsen is alleen die bij Gasteren nog redelijk groot.

Speciaal kweekprogramma
De afgelopen jaren is dan ook veel moeite gestoken om de soort voor Drenthe te behouden. Zo is er een speciaal kweekprogramma opgezet om gezond zaad te krijgen. Dat is als proef op een aantal plaatsen uitgezaaid.

Maar dat er zomaar een nieuwe groeiplaats zou worden gevonden, dat had niemand verwacht.

'Volgens mij zie ik een stengeltje'
Als onderzoekster Sheila Luijting van Science4Nature de foto's van de planten goed bestudeert krijgt ze argwaan. "Het lijkt er op alsof de bloemetjes aan een soort stengel zitten," zegt ze.

Een stengelloze sleutelbloem met een stengel, dat kan niet.

Raadsel blijft
Inmiddels zijn er overtuigende foto's gemaakt van de plantjes waarop heel duidelijk te zien is dat de bloemknoppen aan een stengeltje zitten. En dat hoort bij de gewone sleutelbloem, of de slanke.

Blijft het raadsel. Want géén van die soorten hoort in onze provincie thuis. Dus hoe ze daar terecht zijn gekomen, zo vlak bij die stengelloze sleutelbloemen? Misschien uitgezaaid,
misschien zijn de zaden bij iemand in de kleren blijven hangen.

Hoe nu verder?
De kans is groot dat de plantjes weggehaald worden. Ze horen er niet thuis, en de kans bestaat dat ze gaan kruisen met de stengelloze sleutelbloemen. Dan krijg je vervuiling van de soort.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl