Wolf zocht in Drenthe eigen leefgebied en doodde schapen

ASSEN - De wolf die ongeveer een maand geleden door Drenthe en Groningen liep was een jaar oud en heeft hier schapen gedood.
Dat heeft de provincie Drenthe bekendgemaakt.

Duitse wolf
Het dier is in het voorjaar van 2014 geboren in de omgeving van de steden Hamburg en Bremen in Duitsland. Onderzoekers hebben bij gedode schapen DNA-materiaal van de wolf gevonden.

Dat hebben ze vergeleken met de databank van wolven in Duitsland.

Schaap toch door wolf gedood
Ook een schaap van Bert Jagt in Nieuw-Amsterdam is doodgebeten door een wolf. Dat kreeg Jagt vandaag van de onderzoekers te horen. "Ik had wel verwacht dat het een wolf was, want het zag er in het weiland zo luguber uit dat het geen hond geweest kon zijn. Deschapen hebben veertien dagen in de hoek gestaan omdat ze bang waren. Wolven passen niet in Drenthe."

Schadevergoeding
Eerder beweerde gedeputeerde Rein Munniksma juist dat het schaap door een hond zou zijn gedood. "Ik heb getwijfeld, omdat het dier afwijkend gedrag vertoonde," zegt Munniksma. "In eerste instantie werd ook aan de beten niet herkend dat het een wolf was. Dat komt doordat het dier nog heel jong was. De schade die boeren hebben geleden door de wolf wordt vergoed."

Onervaren dier
De wolf is voor het laatst op 13 maart gezien in de buurt van de Noord-Duitse stad Oldenburg. Het gaat om een jong dier dat waarschijnlijk het leefgebied van zijn ouders heeft verlaten om een eigen leefgebied te zoeken.

Omdat hij jong en onervaren was, wist hij nog niet goed hoe hij moest jagen. Dat verklaart de verwondingen die de schapen hadden. Die waren anders dan wat doorgaans bij een gedood schaap wordt gezien.

Schuw maken
Wolven zijn normaal gesproken schuw, ze gaan contact met mensen zo veel mogelijk uit de weg, maar deze wolf banjerde zelfs onbekommerd door een woonwijk in Hoogezand.

Duitsland wil hem vangen en een zendertje onder zijn huid plaatsen. Na de vrijlating willen natuurbeheerders met rubberkogels op de wolf schieten wanneer hij te dicht bij mensen komt. Dat moet hem leren bij ons uit de buurt te blijven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl