Gangsterduo moet 16 en 12 jaar de cel in

ASSEN - Antonio Marcos van der P. moet zestien jaar de cel in en Enise B. is veroordeeld tot twaalf jaar cel.
De rechtbank in Assen heeft uitspraak gedaan in de zaak tegen het gangsterduo. Het OM had tegen Van der P. zestien jaar cel geëist en tegen B. veertien jaar.
Van der P. en B. waren niet aanwezig in de rechtbank.

Rooftocht

De rooftocht begon in februari 2014 bij Echten. Het duo zette een vuilcontainer neer op de Ruinerweg in Echten en dwong een 32-jarige man uit die plaats om uit zijn auto te stappen. De man werd met een vuurwapen bedreigd en gesommeerd om in de kofferbak plaats te nemen. Hij wist daaruit te ontsnappen en bleef ongedeerd.
Dezelfde dag sloegen de twee ook toe in Meppel. Ze ontvoerden een vrouw en lieten haar in de nacht achter in een bos in Lelystad. Ze werden uiteindelijk in Duitsland opgepakt.

Poging tot doodslag

De rechtbank acht poging tot doodslag op de vrouw in Meppel bewezen voor beide verdachten.
Volgens de rechtbank hebben de twee zich daarnaast ook schuldig gemaakt aan diefstal, zware mishandeling, ontvoering en afpersing. "Ze hebben in kort tijdsbestek een groot aantal zeer ernstige en zeer gewelddadige misdrijven gepleegd," motiveerde de
rechtbank.

Teleurstellend

Voor Enise B. valt de straf lager uit, omdat ze bij minder strafbare feiten betrokken was, zoals de schietpartij in Enschede. Advocaat Peter Plasman van B. noemde het vonnis in haar zaak teleurstellend.
Gezien het kleinere aandeel in het geweld van zijn cliënte, had hij gehoopt op een lagere straf.

Schadevergoeding

Het duo moet 25.000 euro schadevergoeding betalen aan de vrouw uit Meppel. De man uit Echten heeft recht op 7000 euro schadevergoeding.
RTV Drenthe verslaggever Ronald Oostingh was bij de uitspraak aanwezig.
Bij Enise is minder betrokkenheid bewezen tijdens de rooftocht door NL. Beide verdachten hebben 14 dagen voor hoger beroep.
">#gangsterduo

— Ronald Oostingh (@RonaldOostingh)
">2 april 2015
Slachtoffers hebben professionele hulp, deze loopt nu nog. Behalve materiële schade, ook immateriële schade. Angsten.
">#gangsterduo

— Ronald Oostingh (@RonaldOostingh)
">2 april 2015

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.