Schaapskuddes terug in Assen

ASSEN - De stad Assen krijgt weer schaapskuddes. Zowel in recreatiegebied Zeijerveld bij Kloosterveen, als in De Landjes bij Marsdijk graast er weer een schaapskudde.
Gisteren zijn de eerste 200 schapen van Landschapsbeheer Het Witterveld weer in het Zeijerveld uitgezet.

Gerasterde kudde
Het recreatiegebied is voorzien van rasters en omheining, zodat de schapen er vrij kunnen rondlopen zonder herder. Ook wijkbewoners kunnen in het Zeijerveld terecht, maar wel zonder honden.

Dagelijks worden de schapen gecontroleerd door de herders van landschapsbeheer Het Witterveld. Vorig jaar graasde de schaapskudde hier voor het eerst bij wijze van proef.

Toen kwamen er extra gedragsregels, omdat de schapen werden opgejaagd door bezoekers. Omdat het probleem daarmee was opgelost, wordt de gerasterde kudde hier opnieuw ingezet.

In Marsdijk met herder
In het beekdallandschap De Landjes bij Marsdijk is vanaf 13 april weer een schaapskudde te vinden van 250 schapen. Die staat onder leiding van herder Roy Terpstra.

Hij werd afgelopen jaar tweevoudig Nederlands Kampioen schapendrijven met zijn bordercollies Colin en Sky. Bedoeling is de kudde hier later in het seizoen uit te breiden naar 350 dieren.
Nat beekdalgebied
De Landjes is een nat beekdalgebied. Om te voorkomen dat zware machines sporen achterlaten, heeft de gemeente Assen een paar jaar geleden voor stadsbegrazing gekozen om het gebied te onderhouden.

Dit wordt het vierde jaar dat de kudde bij Marsdijk rondloopt. Het blijkt een succes, terwijl er aanvankelijk felle protesten waren van buurtbewoners. Die waren bang dat zij niet meer vrij in De Landjes konden rondlopen met hun honden.

Inmiddels wordt de kudde beschouwd als een verrijking van het gebied.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl