Minister Kamp: Zonneparken geen alternatief voor windmolens in Drenthe

Windmolens
Windmolens
ASSEN - Grootschalige zonneparken zijn geen alternatief voor windmolens in de Veenkoloniën. Ze zijn duurder, leveren minder stroom op en nemen onnodig veel ruimte in. Dat antwoordt minister Kamp van Economische Zaken op vragen van VVD-Tweede Kamerlid Erik Ziengs uit Assen.
Volgens Kamp moet de hele regio vol gezet worden met zonnepanelen, om tot dezelfde energieproductie te komen als met windmolens. "Het plaatsen van zonnepanelen in dit gebied zou de grond onbruikbaar maken voor andere nuttige doeleinden, zoals landbouw. Dat leidt tot verdere kostprijsverhoging en acht ik daarom ongewenst," aldus Kamp. Wel zegt Kamp toe zijn beleid aan te passen als zonne-energie goedkoper en efficiënter wordt.

Zonneparken niet reëel

In Drenthe is veel weerstand tegen de bouw van tientallen windturbines. Drenthe moet de komende jaren 285,5 megawatt aan windenergie bouwen. Dat zijn zo'n tachtig turbines van 3,5 megawatt. Het dorp Drouwenermond wordt zelfs aan de voor- en achterkant helemaal ingebouwd. Tegenstanders pleiten voor de aanleg van grote zonneparken.

Maar als het aan minister Kamp ligt, zijn ze dus geen alternatief. Bovendien houdt hij de provincie aan de afspraak om te komen tot de bouw van windparken in de Veenkoloniën.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl