Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren gaat verder als museum

ZUIDLAREN - De failliete Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren maakt een doorstart als Doe Museum Prins Bernhardhoeve. Dat is vanmorgen bekend gemaakt tijdens een persbijeenkomst.
In de nieuwe opzet spelen het bedrijf Bricksart en voormalig directeur John Franke van de Prins Bernhardhoeve een rol. Bricksart is het bedrijf dat al gevestigd is in de Prins Bernhardhoeve, waar kinderen kunnen bouwen met blokjes. Eigenaar is ondernemer Marjon Edzes.

Sculpturepark

Het Sculpturepark met reusachtige zandsculpturen, die de ontstaansgeschiedenis van de Hondsrug verbeelden, blijft onderdeel van het museum, net als Bricksart. Daarnaast komen er schilderworkshops en hebben zich volgens curator Jeroen Sprangers meerdere partijen gemeld om educatieve en culturele activiteiten te organiseren.

Aardbeving

Een van de oorzaken van het faillissement was de schade die een aardbeving bij Kropswolde veroorzaakte aan een deel van de zandsculpturen. Die schade wordt nu snel hersteld door een aantal zandkunstenaars. Curator Sprangers zegt met de NAM te hebben gesproken over vergoeding van de schade.

Financier

Wie de financier is achter de doorstart weet ook curator Sprangers niet. Dat kan Bricksart zijn, maar ook een grote onbekende. Voor de curator telt dat er een businessplan ligt waar ook projectontwikkelaar Leyten als eigenaar van de drie hallen voldoende vertrouwen in heeft. Of Leyten en de gemeente Tynaarlo als grootste schuldeisers hun geld volledig terugzien, weet Sprangers nog niet. Het faillissement is nog niet geheel afgehandeld en ook is nog niet duidelijk waarmee de NAM over de brug komt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl