Paasbult in Nieuw-Roden: 'Veertig jaar geleden begon het met een klein vuurtje'

NIEUW-RODEN - "Mensen weten niet hoeveel tijd we er nu nog aan besteden", vertelt Anne Hut. Al veertig jaar is er een paasvuur op zijn land in Nieuw-Roden.
"Het is onze wens. Hoe groter, hoe mooier, hoe dikker", legt Hut uit. Veertig jaar geleden was het een kleiner bultje. "Het was voor de eigen kinderen, die verzamelden wat hout. Het was maar een klein vuurtje. En toen kwam de brandweer, dat het wat te dicht bij het huis stond", legt Hut uit. "Even de tractor er voor en het bultje tien meter verderop leggen, zo begon het."


Was de paasbult de eerste jaren nog geen twee meter hoog, nu gaat de bult tien meter de lucht in. "Het wordt zo hoog als het kan. Het liefst een meter of tien. Als je kijkt naar die kraan, dan moet het wel lukken", denkt Hut. Vroeger werd de paasbult takje voor takje met de hand opgebouwd. Nu is er een kraan om te helpen bij het werk.


Hut vindt het paasvuur geweldig, maar niet het werk dat het met zich mee brengt. "We moeten elke keer een vergunning aanvragen. Er zijn steeds nieuwe spelregels. Voor ons als buurtschap is dat niet leuk, je weet nooit waar je aan toen bent. Het is dus niet normaal dat de paasbult er elk jaar weer staat. Mensen weten niet hoeveel tijd we er nu nog aan besteden", aldus Hut. "Maar het is een traditie, dit kan toch niet over gaan. Dit moeten we in ere houden."

Vorig jaar had het paasvuur in Nieuw-Roden tweeduizend bezoekers. Maandag om acht uur gaat de paasbult de fik in.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl