Toertocht met historische motoren in Noord-Drenthe

De oude motoren in de buurt van Veenhuizen.
De oude motoren in de buurt van Veenhuizen.
VEENHUIZEN - Gepruttel van oude motoren en mannen in leren jassen. De openingstoerrit van de Veteraan Motoren Club stond vandaag op het programma.

De start- en finishplaats was het clubhuis van de motorclub Freeweehler in Peize. De rit was ooit bedoeld om meer aandacht te besteden aan lichte motorfietsen. Inmiddels doen allerlei historische motoren mee aan de tocht.
Fiets
De motoren rijden een route van 65 kilometer. In de buurt van Veenhuizen is een pauze en daar zijn de motoren van dichtbij te bekijken. De oudste is een Peugeot uit 1903 en lijkt wel een fiets. "Dit is de eerste serie waarbij het motorblok deel uitmaakt van het chassis. Hiervoor bouwde de plaatselijke smid een motortje op een fiets", aldus de eigenaar.

Antiek

De motoren zijn in de meeste gevallen ouder dan de berijders en die zijn ook al de jongste niet meer. Als de helmen afgaan komen de grijze haren te voorschijn. Een van de deelnemers steekt z'n leeftijd niet onder stoelen of banken. "Ik word dit jaar 80 dus je begrijpt dat er een hoop oude figuren bijzijn die iets hebben met de motorfiets van vroeger."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl