GroenLinks Hoogeveen: bezuinigingen op Museum 5000 Morgen is afbraakbeleid

Museum De 5000 Morgen in Hoogeveen (archieffoto)
Museum De 5000 Morgen in Hoogeveen (archieffoto)
HOOGEVEEN - Museum De 5000 Morgen in Hoogeveen moet van de gemeente Hoogeveen uit zijn huidige pand. Een afbraakbeleid, aldus GroenLinks in Hoogeveen.
Volgens de partij doet de gemeente te weinig voor het museum. Eind maart werd bekend dat het museum waarschijnlijk een depot krijgt met een reizende expositie, zonder vast onderkomen.

Bezoekersaantallen
Aanleiding volgens GroenLinks is een gezamenlijke bezuiniging van 350.000 euro per jaar voor de culturele organisaties. Raadslid Ben Buskes vindt dat het museum hier onevenredig veel aan moet bijdragen. "Kijken we naar de aantallen bezoekers dan valt het museum juist op door een groeiend aantal bezoekers. De afgelopen jaren steeg het aantal bezoekers van 4000 naar bijna 7000 bezoekers in 2014. Kijken we naar de Tamboer dan zien we een daling, van 83.000 kaarten naar 57.000 kaarten in 2014", legt Buskes uit.


De Tamboer
Buskes vindt het daarom niet eerlijk dat de Tamboer niet zoveel hoeft te bezuinigen. "Hoeveel de Tamboer precies moet bezuinigen werd niet medegedeeld maar duidelijk is nu al dat de bezuinigingen wat subsidies en prestaties betreft niet in redelijke verhouding staan. Zo kreeg de Tamboer ondanks flink minder presteren juist méér subsidie", zegt het raadslid. Ook is GroenLinks boos dat de gemeente kort op het enige museum in Hoogeveen: "En weet u dat Drenthe maar liefst 44 musea heeft, gemiddeld 4,5 per gemeente. Hoogeveen heeft er maar één!"


Depot
GroenLinks denkt dat een deel van de collectie van het museum niet geschikt is om te vervoeren "in verband met luchtvochtigheid, klimaatwisseling of de staat waarin het verkeert". Buskes vindt dat de gemeente hier niet goed over na heeft gedacht.

In mei praat de gemeenteraad verder over de bezuinigingen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl