Hond Sam mogelijk vergiftigd bij Baggelhuizerplas; 'Het was een tophond'

Sam op het strand (Rechten: Maarten Hermanns)
Sam op het strand (Rechten: Maarten Hermanns)
ASSEN - Een trieste dag voor de 17-jarige Maarten Hermanns uit Assen. Hij moest vanochtend zijn hond Sam laten inslapen na een uitstapje naar de Baggelhuizerplas.
Gistermiddag was hij met Sam aan het spelen op het hondenstrandje. "Ik was met stokken aan het gooien. Sam rende ook het water in. Toen ging ze opeens liggen en keek me twee keer aan", vertelt Maarten. "Ze begon te trillen. Een vriend deed maar een stok tussen haar tanden."

Leverfunctie
Maarten belde de Dierenambulance. Bij de dierenarts bleek dat het beestje een verhoogde leverfunctie had. "Ze kreeg een slaapmiddel van de dierenarts. Ze kreeg vannacht een derde aanval. Daar zou ze volgens de dierenarts niet meer uitkomen. De arts vermoedde dat Sam was vergiftigd", vertelt een aangeslagen Maarten. Honderd procent zeker is het niet dat de hond vergiftigd is. "De dierenarts zei dat het moeilijk te vinden is", legt Maarten uit. "Maar er is een groot vermoeden."

Baggelhuizerplas
Maarten heeft de mogelijke vergiftiging gemeld bij de politie. De dierenpolitie onderzoekt de zaak. Volgens een woordvoerder van de politie is het lastig te achterhalen waar Sam eventueel vergiftigd is, dat kan ook ergens anders zijn gebeurd. Maar volgens Maarten moet het wel de Baggelhuizerplas zijn geweest: "Sam is nergens anders buiten geweest. Op de fiets er naar toe heeft ze alleen maar naast me gelopen."

Tophond
Maarten is aangeslagen door de dood van Sam. "Het is heel heftig. Het was een tophond, ze had zoveel energie", vertelt Maarten. Sam kwam twee jaar geleden uit het asiel. "Ze was zes jaar en een kruising tussen een collie en een stabij. Ze was een lief beest, echt altijd vrolijk", zegt een ontdaan baasje. "Ik moet er niet achter komen wie het heeft gedaan." Maarten vermoedt dat Sam ziek geworden is door een ingegraven tampon vol met gif. Hij brengt die tampon naar politie.

Sam wordt deze week gecremeerd en een deel van de as wordt uitgestrooid in haar favoriete bosje.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl