Verkeerspsycholoog: Ik hecht niet zo aan een rijbewijs

MEPPEL/WATEREN - De dodelijke ongevallen van dit weekend in Wateren en Meppel, komen niet per se doordat de automobilisten geen rijbewijs hadden.

Dat zegt verkeerspsycholoog Cees Wildervanck. "Ik hecht niet zo aan een rijbewijs, maar wel aan gebrek aan ervaring," zegt Wildervanck.

Gevaarlijk

Onder jongeren met een rijbewijs, vooral mannen, is de kans op een ongeluk zes keer zo groot als gemiddeld. Vooral de eerste vijfduizend kilometer die beginnende bestuurders rijden zijn heel gevaarlijk, volgens Wildervanck.

Zonder rijbewijs

In Nederland rijdt ongeveer een procent van de bestuurders zonder rijbewijs. Tot die ene procent behoren vooral mensen die de rijbevoegdheid is ontzegd, meldt Wildervanck.
In Meppel en in Wateren stapten afgelopen weekend dus twee jongeren zonder rijbewijs achter het stuur. Wildervanck denkt dat dit moeilijk te voorkomen is. "Jongeren doen dat, omdat ze het leuk vinden. Autorijden is ontzettend belangrijk en ontzettend leuk. Ook al mag het officieel nog niet, sommigen maken toch de stap om te rijden."

Begeleid rijden

Het begeleid rijden, dat onlangs is ingevoerd, ziet Wildervanck als een oplossing om ongelukken te voorkomen onder jonge bestuurders. Daarbij kunnen jongeren voor hun achttiende rijexamen doen, maar moeten ze na het behalen van hun rijbewijs verplicht met een ervaren bestuurder rijden. Uit onderzoek zou blijken dat een oudere begeleider bij een beginnend bestuurder in de auto een remmend effect heeft.

De vraag is of jongeren ook echt samen met een begeleider de weg op gaan. Volgens Wildervanck is bij sommige jongeren de verleiding zo groot, dat ze toch alleen de weg op zullen gaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl