Minister Kamp: bemiddelaar welkom in gebied windmolens

DEN HAAG - Als het aan minister Kamp van Economische Zaken ligt mag een bemiddelaar zich in Drenthe gaan bemoeien met de bouw van grote windparken.
De bemiddelaar moet er voor zorgen dat de windboeren en inwoners van de gebieden meer tot elkaar komen.

Tachtig windmolens

Kamp liet dit vandaag weten in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister verloopt de procedure in Drenthe voor de bouw van grote windparken goed. Drenthe heeft met het Rijk afgesproken dat er 285,5 Megawatt aan windenergie komt. Dat zijn zo'n tachtig windturbines die een plek krijgen in de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Emmen en Coevorden.

Felle protesten
In het gebied is nogal wat ophef over de manier waarop de windparken tot stand komen. Een bijeenkomst in Tweede Exloërmond liep eerder bijna uit de hand toen actievoerders de toegang tot een informatiebijeenkomst werd geweigerd.

De fractie van D66 heeft in Provinciale Staten eerder gepleit voor een bemiddelaar die er voor moet zorgen dat windboeren en omwonenden van de windmolens dichter bij elkaar komen. Hetzelfde is in een motie in de Tweede Kamer ingebracht door D66 Kamerlid Stientje van Veldhoven en uiteindelijk aangenomen.

Regio moet zelf een bemiddelaar willen
Wat de minister betreft mag er een bemiddelaar komen, maar dan moet er wel een verzoek voor komen uit de regio. Kamp: "Maatschappelijke acceptatie voor wind op land blijft een belangrijk aandachtspunt. In concrete projecten wordt gezorgd dat het contact met de omgeving wordt geïntensiveerd. Indien wenselijk wordt een onafhankelijke procesbegeleider ingezet".

Kamp gaat de bewoners van de Veenkoloniën binnenkort informeren over wat er de komende tijd staat te gebeuren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over de inpassing van de turbines in de omgeving en de aanvraag van vergunningen. In het najaar kan iedereen de rapporten en vergunningsaanvragen inzien. Volgens Kamp is ook afgesproken dat de initiatiefnemers met omwonenden in gesprek gaan over compensatie. Met of zonder een bemiddelaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl