Komkommerteler Erica bang voor de toekomst

ERICA - Komkommerkweker Koos de Vries van Drenthe Growers in Erica is angstig voor de toekomst. Als er niet snel iets gebeurt in de tuinbouwsector, gaan steeds meer bedrijven failliet.
"Als ik eerlijk ben, ben ik bang voor wat er gaat gebeuren. Zeker met die lage prijzen." De Vries reageert daarmee op het nieuws dat de Rabobank meer faillissementen ziet aankomen, omdat veel tuinders hun rente en aflossing niet meer kunnen betalen.
Volgens de Rabobank produceren de tuinders te lang dezelfde producten, zoals komkommers, paprika's en tomaten, terwijl de markt verzadigd is. De telers zouden sneller moeten omschakelen.

Geld voor innovatie

Volgens komkommerkweker De Vries is dat makkelijker gezegd dan gedaan. "Voor innovatie is geld nodig. En bovendien is er niet snel een product, waarvoor meteen voldoende afzetmarkt is. Laat de Rabobank dan ook maar met geld over de brug komen voor innovatie. Tuinders hebben zelf geen geld om te investeren in iets nieuws. "

Faillissementen
Of er ook bedrijven in het tuinbouwgebied van Erica en Klazienaveen op omvallen staan, weet De Vries niet. "Ik denk het wel, maar tuinders die het moeilijk hebben, lopen daar niet mee te koop." Enkele jaren geleden zijn ook al heel wat tuinders in het gebied failliet gegaan. De leegstaande kassen zijn overgenomen door investeerders of andere tuinders in de regio.

Sanering nodig

De komkommerteler uit Erica stelt dat er een sanering nodig is van tuinbouwkassen. "En ik bedoel dan geen koude sanering, dus aan laten komen op een faillissement. En dat de Rabobank als financier zijn verlies neemt en het tuinderscomplex weer doorverkoopt aan een volgende teler. Om zo min mogelijk financiële schade te lopen. Ze moeten zorgen voor een goede financiële regeling om tuinders die ermee willen stoppen uit te kopen en dan de kassen te saneren."

Bank is mede-schuldig
Volgens De Vries is de Rabobank er zelf ook mede schuldig aan dat er veel te veel oppervlakte aan tuinbouwkassen is. "Ze hebben jaren geleden zelf te makkelijk uitbreidingen in Noord-Holland gefinancierd. Daardoor is er veel te veel."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl