Leek wil zonne-energiegigant worden

LEEK - De gemeente Leek timmert steeds meer aan de weg met zonne-energie. Want naast het grootste zonnepark van ons land bij industrieterrein Leeksterveld zijn er nu ook plannen voor nog twee zonneparken.

Voor de aanleg van het zonnepark langs de snelweg A7 bij Leeksterveld is inmiddels de toestemming van de provincie binnen. Dat betekent volgens wethouder Hans Morssink dat het park van zestien hectare en zo'n 60.000 zonnepanelen er volgend jaar kan staan. Het wachten is nog op een bijdrage van het rijk, maar Morssink gaat er vanuit dat dat rondkomt.

Leeksterhout

Ook langs de A7, maar dan aan de zuidzijde, bij industrieterrein Leeksterhout zijn ook plannen in de maak voor een zonnepark. Hier gaat het om een strook grond die was gereserveerd voor het tracé van de hogesnelheidstrein van Groningen naar de Randstad.
Omdat die spoorlijn er nooit kwam, liggen de vier tot zes hectare te wachten op een nieuwe bestemming.
Hoop gereken
"Er heeft zich een bedrijf bij ons gemeld dat daar wel brood in ziet. Wij ondersteunen het initiatief, maar er moet nog wel een hoop gerekend worden voordat dit park kan worden aangelegd", legt Morssink uit.
Langs de A7 bij Oostwold komt mogelijk een geluidswal met zonnepanelen. Ook hier gaat het om een particulier initiatief.
Twee kanten
"Het mes snijdt hier aan twee kanten: Oostwold krijgt minder last van het verkeerslawaai en tegelijk wordt energie opgewekt. Ook dit plan ondersteunen we, al moet er nog een hoop gebeuren voordat de energiewal er ligt", besluit Morssink.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl