Nederlanders en Duitsers herdenken de oorlog samen in Norg

NORG - In Norg komen Nederlanders en Duitsers vandaag samen om de oorlog te herdenken. Het is vandaag precies zeventig jaar geleden dat in het dorp achttien verzetsstrijder werden doodgeschoten.
Dat gebeurde door SS-soldaten, geholpen door Nederlandse handlangers. Ter nagedachtenis hieraan zijn in 1985 twee monumenten geplaatst aan de Voorsteweg en in Bonhagen.

Burgerdoden in Sögel
Op dezelfde dag vonden veertien Duitse burgers de dood in Sögel, door een bombardement van de geallieerde luchtmacht. Nabestaanden van de slachtoffers van beide bloedbaden besloten vorig jaar om samen een herdenking te houden.

Herdenkingsplechtigheid
Vanochtend komen nabestaanden van de schietpartij in Norg en een delegatie uit Sögel samen bij de monumenten aan de Voorsteweg en in Bonhagen. Basisschoolkinderen uit Norg en Sögel lezen daar gedichten en de namen van de slachtoffers voor. Vanmiddag gaat het gezelschap naar Duitsland voor een herdenkingsplechtigheid in Sögel.

Zeventig jaar bevrijding op RTV Drenthe
RTV Drenthe besteedt de komende tijd volop aandacht aan de bevrijding van Noord-Nederland, zeventig jaar geleden. Meer hierover op onze speciale pagina.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl