Provinciaal bestuur van VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie meest waarschijnlijk

Informateur Peter Snijders
Informateur Peter Snijders
ASSEN - De kans is groot dat Drenthe de komende vier jaar bestuurd wordt door een coalitie van VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie. Dat blijkt uit het verslag van informateur Peter Snijders, dat in Provinciale Staten werd besproken.
Het was al duidelijk dat de huidige coalitiepartners VVD en PvdA met elkaar verder willen, maar beide partijen verloren bij de verkiezingen en haalden elk zeven zetels. Het CDA is met zes zetels een zekerheid als derde partij. Maar daarmee is er nog geen meerderheid. Er is een vierde partij nodig en daarvoor heeft de ChristenUnie de beste papieren.

CDA wil met ChristenUnie

De vermoedelijke keus voor de ChristenUnie heeft te maken met de opstelling van het CDA. Die partij liet in de voorfase duidelijk weten gezamenlijk met de partij van Tjisse Stelpstra op te willen trekken. Ook heeft de ChristenUnie in de afgelopen periode vaak de zittende coalitie gesteund.

D66 nog niet van toneel

Ook D66 is nog in beeld om als vierde partij tot het Drentse bestuur toe te treden. Die partij behaalde de grootste winst bij de verkiezingen. De SP, met vijf zetels nu de vierde partij, lijkt buiten de boot te vallen.

Henk Brink formateur

VVD-leider Henk Brink is aangesteld als formateur om de gesprekken te voeren met de vier partijen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl