Pioniers begonnen dertig jaar geleden met aspergeteelt in Drenthe

Aspergekweker Henk Slettenhaar
Aspergekweker Henk Slettenhaar
WEITEVEEN - De aspergeteelt in Drenthe bestaat dit jaar dertig jaar. Daar wordt vandaag bij de opening van het aspergeseizoen bij stilgestaan.

Traditiegetrouw wordt het seizoen op de tweede donderdag van april geopend. Zo ook bij aspergekweker Slettenhaar in Weiteveen.
Kweker Henk Slettenhaar: "In 1985 begon mijn familie samen met zes collega's met de aspergeteelt in Drenthe, precies dertig jaar geleden dus. Het was een gok, maar het werkte!"
Normaal gesproken wordt de asperges gekweekt op zandgronden, maar in Weiteveen gebeurt dit op veengrond. Volgens Henk Slettenhaar is dit uniek in Nederland.
En het levert volgens hem voordelen op. "Veen geeft de grond luchtigheid, daardoor kun je de asperges makkelijker uitsteken. Door het veen neemt de groente gemakkelijk voedingsstoffen op en daardoor zijn deze asperges zoeter dan de zandasperges."
De komende twee maanden moeten de aspergekwekers flink aan de bak. Het steken van de asperge is altijd nog handwerk. Het aspergeseizoen eindigt eind juni.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl