Historische grafhekken roesten weg op gemeentewerf

ASSEN - "Schande! En doodzonde!" Boze reacties deze week op Facebook. Een vrijwilliger van de Stichting Noorderbegraafplaats Assen vond heel toevallig een stapel historische grafhekken op de gemeentewerf.
De grafhekken met deurtjes en hoekpalen liggen daar al jaren weg te roesten tussen het onkruid. Dit terwijl ze hard nodig zijn nu de historische begraafplaats door vrijwilligers wordt hersteld. En er ontbreken nogal wat grafhekken.
Best wel triest
De Stichting Noorderbegraafplaats Assen was bang dat die hekken voorgoed kwijt waren. Maar die kwamen nu dus ineens tevoorschijn op de gemeentewerf, waar heel wat oud ijzer ligt opgeslagen.

"Best wel triest dat het waardevolle hekwerk zomaar ligt weg te rotten. Maar ik ben toch ook heel blij dat ze er nog zijn. Voor hetzelfde geld waren ze nergens meer," zegt Lucas Ocken, secretaris van de stichting.
Gemeente draagt grafhekken over
Wethouder Ruud Wiersema draagt de hekken graag over aan de Stichting Noorderbegraafplaats. "Ze zijn heel goed bezig om de bijzondere begraafplaats weer in ere te herstellen. Daar wil ik graag aan meewerken."

Volgende week bezorgt de gemeente de verloren gewaande hekken bij de loods van de stichting. Daar zijn tientallen vrijwilligers al maanden druk bezig zijn om de oude grafhekken die er nog wel waren te schuren, plamuren en te verven.
Niet slordig
Wethouder Wiersema vindt niet dat Assen slordig is omgesprongen met historisch en waardevol materiaal.

"Het is helemaal niet erg dat ze hier liggen. Ze zijn in elk geval bewaard, want de hekken hadden voor hetzelfde geld ook al lang bij het oud ijzer beland kunnen zijn en dus afgevoerd. Er is toch iemand van de gemeente zo oplettend geweest om ze hier te bewaren op de werf, bij het andere ijzerwerk," zegt Wiersema.
"En ook al is het een open archief in de buitenlucht, de grafhekken hadden anders op hun oude originele plek ook buiten gestaan. Ze zijn meer dan honderd jaar oud en kunnen wel tegen een stootje. Maar ik ben blij dat ze hiermee weer terugkomen op de plek waar ze thuishoren."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl