Iwema: Moto2 is een compleet nieuwe uitdaging

MOTORRACE - Jasper Iwema uit Hooghalen is opgelucht dat hij komend seizoen mee kan strijden om de Europese titel in de Moto2 klasse. De afgelopen zes jaar kwam hij uit in de strijd om het Wereldkampioenschap in de Moto3-klasse. Maar zelf ziet hij het niet als een stap terug.
'Ik ga van het WK naar het EK; dat is misschien een stapje terug. Maar ik ga ook van de Moto3 naar de Moto2-klasse en dat is weer een compleet nieuwe uitdaging. Uiteindelijk wil ik gewoon racen en dan ben ik blij dat deze mogelijkheid zich voordoet', aldus Iwema.
CIP-team
In eerste instantie leek het erop dat de Drent verder kon met het France CIP-team waar hij vorig jaar voor reed. Maar Remy Gardner had meer budget. Andere opties bij Moto3 teams waren er uiteindelijk niet. En daarom werd er naar de Moto2 gekeken. Het liefst wil Iwema zo snel mogelijk terugkeren in de strijd om het wereldkampioenschap. 'Alleen het is wel een hele nieuwe klasse en dus zit ik hier eerst prima op m'n plaats'.

Gewicht
Iwema stapt over van een motor van tachtig kilo naar honderdvijftig kilo, terwijl hij zelf maar vijftig kilo weegt. Dat is een groot verschil. 'Dat is wel heel wat anders. Buiten het gewicht vraagt het ook een heel andere rijstijl. We gaan dus echt een nieuw avontuur aan, een compleet andere uitdaging en ik kijk ernaar uit'.

MVR Honda
De 25-jarige Drent rijdt dit seizoen op een MVR Honda. Het MVR chassis is door het team zelf ontwikkeld. De overstap van een 250cc naar een 600cc vraagt volgens Iwema een heel andere rijstijl; 'In de Moto3-klasse moet je het vooral hebben van hoge snelheid in de bochten. Met een Moto2-machine moet je meer gebruik maken van je vermogen. Je moet de motor veel meer stoppen. Dat vraagt een heel andere benadering'.

Leeftijd
Voor het Europees Kampioenschap in de Moto3-klasse is Iwema simpelweg te oud. 'Dat heet dit jaar het WK junior Moto3. Daarom is de leeftijd naar onderen bijgesteld naar 22 jaar. Daar ben ik te oud voor. Maar in de Moto2-klasse ben ik ineens weer jong. Dat opent wel weer nieuwe deuren. Ook als je het hebt over een wildcard voor de TT. Er worden altijd minder wildcards voor de Moto2 aangevraagd dan voor de Moto3.

TT

Het is zeker een doel voor Iwema om een wildcard voor de TT binnen te slepen. Daarvoor zijn nog wel wat extra financiën nodig. 30 dagen voor de Grand Prix worden de namen vaak bekendgemaakt. Het team heeft nog anderhalve maand de tijd om het budget bij elkaar te zoeken.

Test

Iwema heeft pas één keer op z'n nieuwe motor getest. 'Dat was meteen op een nat circuit. Dus wat dat betreft ken ik de motor beter. Voor de eerste wedstrijd op het circuit van Portimao in Portugal (26 april) zal er nog één keer uitgebreid getest worden. Voor meer testkilometers is ook geen budget'.

EK

Het Europees Kampioenschap bestaat uit elf wedstrijden en wordt verreden tijdens acht evenementen. Voor de eerste wedstrijd op het circuit van Portimao in Portugal (op 26 april) staat meteen een dubbele wedstrijd op het programma.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl