Concurrentie tussen natuurbegraafplaatsen in Aa en Hunze

GIETEN - De gemeente Aa en Hunze krijgt er een natuurbegraafplaats bij. Het gaat om een gebied van negen hectare bij Grolloo dat geschikt wordt gemaakt voor 900 graven.
Het college van burgemeester en wethouders vindt het goed. Maar Aa en Hunze heeft in Eext ook zo'n soort begraafplaats. Ze gaan elkaar beconcurreren.

Te veel?

Daarmee komt meteen de vraag of twee in één gemeente niet te veel is? Volgens wethouder Henk Heijerman van Aa en Hunze is er geen probleem. "Wij vinden dat er in onze gemeente nog ruimte is."
Initiatiefnemer Ab Middelkoop van de nieuwe natuurbegraafplaats in Grolloo ziet ook geen probleem. "Hoe meer locaties er zijn, hoe meer behoefte eraan komt."

Probleem voor Hillig Meer

Maar voor natuurbegraafplaats Hillig Meer in Eext is het wel een probleem. Zij gebruiken de opbrengsten voor het in stand houden van landgoed Heidehof en de natuur rondom dat landgoed.
"Iedereen mag een begraafplaats beginnen. Maar is er voldoende ruimte", vraagt Bert Speulman van Hillig Meer zich af. "We weten hoeveel mensen er per jaar overlijden en we weten hoeveel mensen er bij ons aankloppen. Daarin zien we niet direct de ruimte".

'Gemeente zegt te snel ja'

Volgens Speulman heeft de gemeente te snel ja gezegd en zich niet voldoende in de materie verdiept.
"Deze meneer heeft een aantal percelen grond gekocht en zoekt daar nu een bestemming voor. We zien onder grondeigenaren een hype om een natuurbegraafplaats te beginnen".
Ab Middelkoop heeft op zijn grond in Grolloo inmiddels paden aangelegd en nieuwe bomen geplant. Het duurt nog wel even voordat de natuurbegraafplaats klaar is.
Bovendien zal hij geduld moeten hebben, omdat de gemeenteraad van Aa en Hunze er ook nog wat over te vertellen heeft.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl