Verovering van Oosterhesselerbrug herdacht

OOSTERHESSELEN - Steeds minder veteranen zijn erbij, maar de herdenking leeft nog volop.
Zeventig jaar geleden, op 9 april 1945, veroverden Belgische en Poolse militairen de Oosterhesselerbrug. Hierdoor konden ze verder oprukken om Noord-Nederland te bevrijden.

Donderdag werd die verovering van de brug over de Hoogeveense Vaart herdacht.
Veteranen
Onder de aanwezigen waren ook drie veteranen. Een Poolse bevrijder en twee Belgische parachutisten.

De 90-jarige Belgische veteraan Francois Jacobs vertelt dat het zeventig jaar geleden koud en regenachtig was bij de brug. "Het is ook helemaal anders dan toen. Ik hoop dat deze brug even sterk is, als degene die wij hersteld hebben. Want ik moet daar straks over met de wagen."
Volgens Jacobs is deze herdenking belangrijk. "We denken aan de vrienden die bij ons waren. Van de 365 zijn er nu nog een vijftiental over. Waarvan twee dus hier vandaag aanwezig."

De belangstelling voor de herdenking vindt de Belgische veteraan fantastisch.
Meisje van veertien
Ook Annie Boesjes uit Dalen was bij de herdenking. De 84-jarige Boesjes werd geboren dichtbij de Oosterhesselerbrug en maakte de verovering ervan mee op 14-jarige leeftijd.

"Het is ontzettend fijn dat jullie allemaal hier zijn. Om te herdenken wat hier is gebeurd", sprak ze als getuige van de verovering haar voldoening uit naar de belangstellenden.

Gedenkplaat

Tijdens de herdenking werd op de Oosterhesselerbrug een gedenkplaat onthuld. De plaat is geschonken door de vereniging 'Keep The Spirit Alive'.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl