Defensie oefent in natuurgebied; boswachter boos

ELP - Midden in het broedseizoen vliegen helikopters van defensie over de vennen van natuurgebied Hart van Drenthe. Boswachter Evert Thomas heeft een video van de oefening op internet gezet. Volgens hem is de oefening schadelijk voor het natuurgebied.
Natuurgebied 'Hart van Drenthe' is volgens Staatsbosbeheer een 'robuust natuurgebied'. De natuur wordt er voor een groot deel met rust gelaten. Daarnaast is het gebied volgens Staatsbosbeheer een stiltegebied. Des te meer steekt het bij boswachter Thomas dat defensie blijkbaar volgens de regels handelt.
Zie ik het nu goed? Oefenen met helikopters op 5 m boven onze mooie natuurgebieden in Drenthe?
">#broedseizoen!
">

— evert thomas (@muskedier)
">9 april 2015

Oefeningen zijn nodig

Defensie zegt in een verklaring dat het zijn best doet om de overlast voor mens en dier klein te houden, maar dat oefeningen nodig zijn om het werk op uitzending veilig te houden. Daarnaast zijn er volgens haar gebieden aangewezen om te oefenen en gaat alles volgens de regels.
Evert Thomas begrijpt dat de oefeningen nodig zijn, maar vraagt zich intussen wel af waarom de oefeningen niet ergens anders gehouden worden. 'Waar hebben we die natuur in Drenthe voor? Is dat speeltuin voor defensie of is dat een natuurgebied waar mensen kunnen wandelen, fietsen en rustige vormen van recreatie kunnen uitoefenen?'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl