Broers aanwezig bij onthulling monument voor Canadese soldaat

monument Zwiggelte
monument Zwiggelte
ZWIGGELTE - George en Walter Kibzey hebben bij de brug in Zwiggelte een monument onthuld voor hun broer John, die bij de bevrijding van het dorp op 12 april 1945 sneuvelde.
Na één minuut stilte klonken de volksliederen van Canada en Nederland. Vervolgens verwijderden de broers de Canadese vlag waarop het monument zichtbaar werd. Het monument bestaat uit een steen met daarop een plaquette met daarop: John Kibzey, 21 jaar, zijn regiment, de datum 12 april 1945 en de tekst 'Hij liet zijn leven voor onze vrijheid'.

Het was een bijzondere dag voor de broers. Bijna zeventig jaar wisten ze niet waar hun broer was gesneuveld. "We wisten alleen dat hij in Nederland was omgekomen," vertelt Walter Kibzey. "Vlak voor zijn uitzending naar de overkant van de plas kwamen we elkaar nog tegen. Dat was de laatste keer dat ik hem heb gezien", vult broer George aan.

Voor de onthulling zijn de broers opgespoord en uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn. Deze uitnodiging hebben de heren met beide handen aangegrepen. "Het is een eer om hierbij aanwezig te zijn", zegt Walter Kibzey.

Het was niet het eerste monument voor de Canadese soldaat. Vorig jaar werd in Oranje ook al een monument opgericht maar nu is gebleken dat de Canadees die daar sneuvelde een ander moet zijn geweest. Met de komst van het monument in Zwiggelte is die fout rechtgezet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl