Werknemers Smurfit Kappa Coevorden leggen werk neer

COEVORDEN - Werknemers van kartonfabrikant Smurfit Kappa gingen vanochtend in staking. Onder meer bij de vestiging in Coevorden legde het personeel het werk neer. Ze voeren actie voor een beter sociaal plan.

De directie wil Smurfit Kappa verkopen aan Aurelius. Dat is een Duitse investeringsmaatschappij. "Mensen zijn enorm bezorgd over wat komen gaat", zegt Johan Weijenberg van FNV. "Als je een investeringsmaatschappij hebt, zie je vaak dat er binnen afzienbare tijd gereorganiseerd wordt."
Banen op de tocht
Volgens vakbonden CNV en FNV staan hierdoor zo'n 65 banen op de tocht. In totaal werken ongeveer 630 mensen bij alle vestigingen in Drenthe en Groningen.
"Werknemers zijn niet per definitie tegen de overname, alleen Aurelius maakt onvoldoende duidelijk hoe het Smurfit Kappa toekomstperspectief wil bieden," liet Jacqueline Twerda van CNV vorige week weten.

Ultimatum

Afgelopen week stelden de twee vakbonden een ultimatum aan Smurfit Kapa. De kartonfabrikant reageerde hier niet op. Met de staking willen de werknemers en vakbonden een goede regeling afdwingen voor mensen die hun baan eventueel verliezen.

Eerste bod

Wel is er informeel contact geweest tussen Smurfit Kappa en de bonden. "Ik ben er redelijk hoopvol over", vertelt Weijenberg. "De laatste dagen is er intensief contact geweest. Dat heeft ertoe geleid dat er vanaf de kant van Smurfit Kappa een eerste bod is geweest."
De toezeggingen zijn volgens Weijenberg alleen mondeling gedaan. "Zet eerst maar eens op papier wat je biedt. Dan gaan we rustig kijken of dat in de buurt komt van wat wij verlangen."

Hoogezand

De werknemers van Smurfit Kappa in Coevorden vertrokken vanochtend naar Hoogezand, waar alle medewerkers van de verschillende fabrieken samenkwamen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl