Hurry Up in BeNe-League: "keuze tussen ambitie en regeltjes"

HANDBAL - In Den Bosch wordt morgen besloten wat er gaat gebeuren met het verzoek van Hurry Up om volgend seizoen met een wildcard deel te nemen aan de BeNe-League, de competitie boven de vaderlandse eredivisie met de beste ploegen uit Nederland en België. "Het wordt een beslissing die gemaakt wordt vanuit ambitie of vanuit de regelgeving", laat Joost Ooms weten. Ooms is morgen in Brabant één van de stemgerechtigden, als board-member namens de veertien eredivisieclubs.
De eerste vier ploegen in de eredivisie plaatsen zich automatisch voor de competitie, maar Hurry Up staat momenteel vijfde en dreigt buiten de boot te vallen.

Clubs zijn voor

Volgens Ooms, die naast board-member bij de BeNe-League ook manager is van eredivisieclub Volendam, zijn de clubs in zowel België als Nederland voor toetreding van Hurry Up. "Zo'n anderhalve maand geleden hebben de veertien eredivisieclubs gesproken en gestemd over de toekomst van de BeNe-League. Daaruit kwam dat de clubs het aantal teams in de BeNe-League willen uitbreiden. Komend seizoen naar vijf clubs per land en het seizoen erop naar zes per land. Dat komt de volwaardigheid van de League ten goede."

NOS

Martin Vlijm, de coach van BEVO, deelt de mening van Ooms. "Honderd procent. De eredivisie was zonder BeNe-League ten dode opgeschreven, dus is de keuze voor een BeNe-League een goede geweest. Maar nog steeds wordt de League nog niet gezien als een volwaardige competitie, met name door de media niet. De NOS bijvoorbeeld heeft geen enkel duel in beeld gebracht het afgelopen seizoen. Dat kan je veranderen, is mijn mening, door meer clubs toe te voegen. Daarnaast vind ik dat je clubs als Hurry Up niet moet remmen. Ze zijn wellicht dit seizoen net niet goed genoeg voor de top-4, maar in de eredivisie steken ze er met kop en schouders bovenuit. Ze wonnen alle duels in de reguliere competitie. Het is een club met ambitie, met financiële mogelijkheden en een goede organisatie. Die mag je niet remmen in de ontwikkeling. Daar heeft het NHV toch niets aan."

Ambitie of regeltjes

De clubs uit Nederland en België, die via hun board-member een stem hebben morgen, zijn duidelijk. Zij staan volledig achter het initiatief van Hurry Up. De twee bonden, het NHV en de KBHB, staan volgens Ooms formeel gezien niet afwijzend tegenover het plan van Hurry Up, maar laten wel al merken dat de regelgeving zwaarwegend is in de beslissing. "Het is een keuze tussen de ambitie en groei van de handbalsport in Nederland en België én het hanteren van de regeltjes."

Tegenstrijdige reglementen

Hurry Up heeft volgens Ooms alle recht om een plek te claimen via een wildcard. "Twee artikelen in de reglementen zijn namelijk tegenstrijdig en bieden Hurry Up deze mogelijkheid. In het ene artikel staat dat er maar vier clubs per land mogen deelnemen aan de League, terwijl in een ander artikel staat dat clubs een wildcard morgen aanvragen om deel te nemen. Dit kan bedoeld zijn voor clubs uit Engeland of Ierland bijvoorbeeld, die al eerder kenbaar maakten deel te willen nemen aan de BeNe-League. Maar dat is nergens terug te lezen. Niet echt professioneel natuurlijk"

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl