Woonwagenbewoners Beilen protesteren tegen uitsterfbeleid woonwagenkamp

BEILEN - Protest van woonwagenbewoners in Beilen tegen het uitsterfbeleid van de gemeente Midden-Drenthe voor hun kamp. Ze kunnen hun woonwagencultuur niet overeind houden, als de gemeente hun standplaatsen één voor één opheft.
Morgenavond komen de bewoners daartegen in het geweer in de raadscommissie tijdens het spreekrecht. Ze krijgen daarbij steun van de landelijke Vereniging Behoud Woonwagen Cultuur in Nederland.

Kamp sterft stille, langzame dood
Op de woonwagenlocatie aan de Klateringerweg zijn nu nog tien officiële standplaatsen voor woonwagens. Ook zijn er vier gedoogplekken met familieleden, die nog mogen doorstromen naar een vaste plek. Maar daarna is het gebeurd. Dan wordt een vaste standplaats opgeheven zodra de huurder is overleden. En zo sterft het woonwagenkamp volgens de bewoners uiteindelijk een stille, langzame dood.

Immaterieel Cultureel Erfgoed
Volgens de Vereniging Behoud Woonwagen Cultuur in Nederland druist dit gemeentelijke uitsterfbeleid volledig in tegen de erkenning van de Woonwagencultuur tot Immaterieel Erfgoed in 2014. "Hoe moet je de woonwagencultuur in stand houden, als de plekken voor de wagens verdwijnen? Het is een cultuur waarbij van generatie op generatie in woonwagens wordt gewoond. En je moet ook de jongeren van onze cultuur de keuze bieden, om voor een wagen of een huis te kiezen. En die keuze is er niet meer. Je wordt in een huis gedwongen", zo zegt voorzitter Piet van Assendorp van de belangenvereniging.

Discriminatie
Ook maakt de gemeente zich volgens de woonwagenbewoners schuldig aan discriminatie. "We hebben namelijk een uitspraak van het College van de Rechten van de Mens", legt Van Assendorp uit. "Die is gedaan tegen de gemeente Oss, die ook een uitsterfbeleid hanteert. En daarin worden B en W van Oss flink op de vingers getikt vanwege discriminatie, doordat ze nieuwe woonwagenbewoners niet meer op de locatie toelaten. Maar de gemeente trekt zich daar niks van aan"

Jongeren met familie
Volgens voorzitter Van Assendorp moet Midden-Drenthe snel stoppen met het uitsterfbeleid, en de standplaatsen zelfs uitbreiden. "Er zijn genoeg jongeren die bij hun familie willen wonen, maar dat kan dus niet. Ze worden in huizen gedwongen, en met het opheffen van standplaatsen, kunnen ze nooit meer naar hun vroegere kamp terug. Dat is de doodsteek voor onze woonwagencultuur."

De Vereniging Behoud Woonwagencultuur in Nederland hoopt dat de gemeente Midden-Drenthe haar beleid terugdraait. Zo niet, dan stapt de belangenvereniging naar het Europees Hof.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl