Alle 19 oorlogsmonumenten van Assen krijgen gezicht en naam dankzij boek

ASSEN - De negentien naamloze oorlogsmonumenten in Assen hebben voortaan een gezicht met een verhaal. Dat is te danken aan het lijvige boekwerk 'Asser Oorlogsmonumenten, herinneren en herdenken 1940-1945'.
Het boek is vandaag in Assen gepresenteerd, op de dag dat de provinciehoofdstad 70 jaar is bevrijd. Het boek is geschreven door Germa Greving (26) en Jan Ridderbos (72), waarbij Ridderbos het initiatief nam en ook het voorwerk verrichtte. Greving maakte het meer dan 200 pagina's tellende boek af. Ze kreeg daarbij hulp van het Drents Archief en dook ook het gemeentelijke archief in.

Het twintigste oorlogsmonument
Ridderbos en Greving noemen het boek zelf "het twintigste Asser oorlogsmonument, omdat hiermee alle slachtoffers die bij de monumenten horen, eindelijk eens een gezicht en naam krijgen."

In het boek worden de verhalen verteld rond de slachtoffers die bij de negentien oorlogsmonumenten horen. En ook de initiatiefnemers van de monumenten komen aan bod. Het boek is het eerste deel van de Nieuwe Asser Historische Reeks, en is een initiatief van het Drents Archief en uitgeverij Koninklijke Van Gorcum.
Foute tekst
Ook wordt een boekje open gedaan over de foute tekst die op het monument staat op Stadsbroek. Volgens Ridderbos is dat een monument, waarbij jaarlijks op 4 mei met dodenherdenking de officiële plechtigheid is ter nagedachtenis aan 'tien goede vaderlanders die zijn gestorven in de oorlog'. "Maar dat is fout, het zijn er geen tien", vindt Ridderbos. "Want zwarthandelaren zijn geen goede vaderlanders. En dat is nog nooit hersteld. Dat wordt nu eens tijd. Gemeente Assen, doe er wat aan!"

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.