Limburgse evacuees na zeventig jaar terug in Zuidlaren

ZUIDLAREN - Zeventig jaar na de bevrijding van Zuidlaren zijn Limburgse evacuees terug op de plek waar ze in de Tweede Wereldoorlog werden opgevangen.
Pastoor Herman Jansen zat vier maanden in Zuidlaren. Hij was negen jaar toen het dorp bevrijd werd op 13 april. "Ik werd noodgedwongen geëvacueerd. We hebben een paar dagen in Assen gelogeerd in een kerk. en van daaruit gingen we naar Zuidlaren. Het was donker en regenachtig toen ik daar aan kwam. Ze hadden soep en we zijn ontsmet in een hotel hier."

Boek
De initiatiefnemer om de Limburgers weer terug naar Drenthe te halen is Goff Miedema. Hij heeft samen met Jannie van Zanten de verhalen van de Limburgers opgetekend. "Het is belangrijk dat de verhalen niet verloren gaan", aldus Miedema. Woensdag wordt het boek gepresenteerd in het bijzijn van de Limburgse evacuees.

Gastvrijheid
Jansen werd opgevangen door familie Blauw in De Groeve. "De geweldige gastvrijheid is me het meest bijgebleven. Het was zo vanzelfsprekend dat ze ons opvingen." Jansen is nu terug in Zuidlaren voor een herdenking en de presentatie van het boek.

Traumatisch
De opa en oma van Goff Miedema hadden evacuees in huis. "Het is een onderbelicht verhaal, en ik wil het heel graag nog eens onder de aandacht brengen. Het waren soms traumatische ervaringen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl