Fraudezaak De Appelbloesem: 17 miljoen aan valse kinderopvangtoeslagen

Kantoorpersoneel rechtbank Assen straks dan toch naar Groningen?
Kantoorpersoneel rechtbank Assen straks dan toch naar Groningen?
ASSEN - De 59-jarige J.V. uit Gasselternijveen staat vandaag terecht voor grootschalige zwendel met kinderopvangtoeslagen.
De man heeft als directeur van gastouderbureau De Appelbloesem in Beilen voor 17 miljoen euro aan onterechte toeslagen aangevraagd. De belastingdienst eist dat geld terug.

Flinke bedragen
V. verklaarde dat hij eerder levensloopregelingen verkocht. Hij zag toen dat er met overheidstoeslagen veel geld viel te verdienen. Hij is vervolgens het gastouderbureau begonnen en had al snel zo'n dertig man in dienst.

Geen recht op
Het bureau zocht naar bestaande oppasrelaties en vroeg vervolgens een kinderopvangtoeslag aan. Volgens het Openbaar Ministerie gebeurde dit voor mensen die daar geen recht op hadden. Ook werden er uren te ruim gedeclareerd en stond er een verkeerde datum op de aanvraag.
Ouders de dupe
De Appelbloesem ging in 2010 failliet. De Belastingdienst eiste vervolgens het nog openstaande bedrag terug bij de ouders waardoor de toeslag was aangevraagd. In veel gevallen gaat dit om tien duizenden euro's per gezin.
Drie verdachten
In totaal staan drie mensen terecht in deze zaak. Een 66-jarige man uit Heiloo kopieerde de werkwijze van De Appelbloesem en begon zijn eigen gastouderbureau: De Perenbloesem. Een 56-jarige man uit Hilversum staat terecht omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij witwaspraktijken.

Strafeis
De rechtbank heeft vier dagen uitgetrokken voor de omvangrijke fraudezaak. Woensdag wordt de strafeis verwacht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl