Olifanten Dierenpark Emmen helpen kinderen bij rouwverwerking

EMMEN - Olifanten die helpen bij rouwverwerking. Het lijkt een vreemde combinatie maar het gebeurt toch.

Door het landelijke onderwijsproject 'Leven en Dood' van Yarden Uitvaartzorg leren kinderen aan de hand van olifanten spreken over dood en rouw.
Dierenpark Emmen
Het project wordt gehouden in dierentuinen door heel Nederland, vandaag was Dierenpark Emmen aan de beurt. 75 kinderen van groep 7 en 8 van de Bladergroenschool uit Groningen keken naar een film over de olifantenstrijd in Sri Lanka.
Olifantenstrijd Sri Lanka
In de film volg je olifantenexpert Marjo Hoedemaker. Hij werkt al zijn hele leven met olifanten. Vanwege de strijd om voedsel in Sri Lanka zijn niet alle bewoners in het land blij met de olifanten die soms eten stelen of oogsten verwoesten. Ze proberen de olifanten te verjagen, dit soms met de dood van olifanten tot gevolg.
De olifanten rouwen om het verlies van hun familieleden, net zoals mensen dat doen. "Ieder kind kent een olifant, van jongs af aan weten ze al dat iets met een slurf een olifant is. Door dat dier te gebruiken en te laten zien dat zij ook verdriet hebben, zien kinderen dat er raakvlakken zijn", vertelt Hoedemaker.
Olifanten moeten kinderen laten praten
De bedoeling van het project is dat kinderen door het zien van verdriet bij olifanten, meer praten over hun eigen verdriet.
"Kinderen zijn van nature heel open, en vooral ook heel nieuwsgierig. Ze willen weten hoe de rouwverwerking bij olifanten werkt, en we hopen dat hen dat helpt als hun opa of oma overlijdt", aldus ritueelbegeleider Josephine de Bont.
Hebben olifanten botjes in hun slurf?
Behalve het praten over verlies en rouw mochten de kinderen ook vragen stellen over olifanten. Hierbij ging het niet alleen over dood en rouwverwerking, maar kwamen de meest uiteenlopende vragen naar voren.
Zo werd de vraag gesteld of olifanten botjes in hun neus hebben en hoe olifanten elkaar verkering vragen. Uiteindelijk bekeken de kinderen na de film de olifanten in het dierenpark in Emmen. Daar werd verder gepraat over de rouwverwerking.
Het project van Yarden krijgt een vervolg, voor volgend jaar kunnen basisscholen zich nog aanmelden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl