Drenten tevreden over woonplaats, maar er zijn ook zorgen

ASSEN - Als we het nieuwe rapport Leefbaarheid Drenthe mogen geloven, is het best lekker wonen in onze provincie. Inwoners geven aan tevreden te zijn met hun woonplaats.

Drenten hebben minder last van rommel in de natuur, geluid, stank, stof of vuil dan in de rest van Nederland. Ook het aantal inwoners dat zich weleens onveilig voelt is lager dan in de rest van het land.

Naoberschap

Bovendien maken Drenten vaker een praatje met de buren dan mensen in andere delen van het land. Het contact met de buren nam de afgelopen jaren overigens wel iets af. Ondanks dat lijkt het Drentse 'naoberschap' nog steeds te bestaan.

Zorgen

Toch zijn er ook zorgen. De werkloosheid is bovengemiddeld hoog en ook speelt de vraag of voorzieningen goed bereikbaar blijven.
In de zuidoosthoek van Drenthe spelen vooral problemen: "Uit het rapport blijkt dat in Zuidoost-Drenthe en in de omgeving van Hoogeveen sprake is van sociale en economische problemen, waar je echt de schouders onder moet zetten," zegt gedeputeerde Rein Munniksma.

"De provincie verstrekt subsidies voor een vitaal platteland en werkt mee aan de verbetering van de openbare ruimte, zoals speelpleintjes in de dorpen."
Munniksma benadrukt dat vooral de voorspelde grote leerlingendaling erg snel gaat en dat Drenthe heel erg gaat vergrijzen de komende periode.

Rapport

Het rapport Leefbaarheid Drenthe verschijnt iedere twee jaar en laat zien welke vragen spelen op gebied van leefbaarheid in Drenthe. Wilt u het rapport Leefbaarheid Drenthe inzien? Dat kan hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl