Vijftien Drentse boeren getroffen door muizenplaag: 'Het is een drama'

LHEE - Vijftien Drentse boeren zijn tijdens de muizenplaag van vorig jaar getroffen. Dat laat LTO Noord vandaag weten aan RTV Drenthe. De klachten kwamen vanuit de hele provincie.
"Op de vijftien bedrijven in Drenthe is 50 tot 60 procent van het gras vernietigd door de muizen", zegt Arend Steenbergen van LTO Noord. Vooral in Friesland werden veel boeren de dupe van de muizenplaag. "Het is een drama. In het voorjaar heb je het beste gras", legt Steenbergen uit. "Dan moet je het binnenhalen."

Bijzondere beslissing
Gisteren werd bekend dat boeren in de noordelijke provincie alsnog hun grasland mogen omploegen. Dat heeft de Europese Commissie in Brussel bepaald. Ook mogen boeren in september langer mest uitrijden, zodat het grasland sneller kan herstellen. Dit is volgens Steenbergen een bijzondere beslissing: "Je moet voldoen aan de voorwaarden, boeren moeten voldoende grasland hebben. Als je dat niet hebt, kost dat heel veel geld." Voor de getroffen boeren wordt nu een uitzondering gemaakt.


Oplossingen zoeken
De muizenplaag is volgens Steenbergen nu wat tot rust gekomen. "Het neemt weer af. Maar voor de toekomst moeten we weten hoe we er mee om moeten gaan. Daarom zijn er nu projecten opgestart voor onderzoek." Roofvogels inzetten zijn geen optie vindt Steenbergen: "Die zijn na een paar muisjes wel voldaan." Bestrijdingsmiddelen zijn op dit moment verboden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl