Asser familie De Ruiter had onderduiker in huis: nabestaanden gezocht

ASSEN - Initiatiefnemers voor een monument voor verzetsstrijder Cor van Bemmel zijn op zoek naar nabestaanden van de familie De Ruiter uit Assen. De familie bood de verzetsstrijder met gevaar voor eigen leven onderdak aan.

De familie De Ruiter woonde aan de toenmalige Parallelstraat 11, in de buurt van melkfabriek Acmesa. Mensen uit het verzet in huis nemen tijdens de Tweede Wereldoorlog was een gevaarlijke onderneming. Vader Hendrik en zoons Jacob en Hendrik-Jan de Ruiter hebben dat met de dood moeten bekopen.
"Ze werden opgepakt en op 10 april 1945 gefusilleerd", vertelt initiatiefnemer Nico van der Steeg. Inmiddels is hij in contact gekomen met een vrouw die een dochter is van een van de twee zoons. "Maar de familie schijnt uit meer kinderen te hebben bestaan. Daar willen we graag meer informatie over."
Monument
Bij de hervormde kerk in het Utrechtse Harmelen komt een monument dat verwijst naar Cor van Bemmel. De initiatiefnemers hopen dat er nabestaanden van de familie De Ruiter naar de onthulling van het monument komen. Die onthulling is op 4 mei.
Cor van Bemmel
"Van Bemmel was in 1943 naar Engeland uitgeweken maar werd op 5 oktober 1944 gedropt in Orvelte. Via Groningen is hij in Assen terechtgekomen," vertelt initiatiefnemer Nico van der Steeg. "In maart 1945 werd hij ontdekt en kwam hij in een vuurgevecht om."
Mensen die meer weten over de familie De Ruiter kunnen contact opnemen met Nico van der Steeg. Zijn e-mailadres is: nicovdsteeg@zonnet.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl