Ecoduct Dwingelderveld: 'Het was de miljoenen waard'

SPIER - Het lijkt nog een beetje kaal op het ecoduct dat Nationaal Park Dwingelderveld en het Terhorsterzand met elkaar verbindt. "Om heidegebied te krijgen is er arme grond nodig. Het moet nog begroeien. De zaadjes moeten voor heide zorgen." Dat zegt boswachter Albert Henckel.

Het ecoduct is ingericht voor dieren uit bos- en heidegebieden. Boswachter Henckel is al aardig wat sporen tegengekomen. "Ik zag vanochtend al een stuk of vijf verse reeënsporen. Dat is een mooi aantal", vertelt hij.
Veel dieren
"Eigenlijk stonden de reeën er vanaf het begin van de bouw al. Toen de snelweg afgedekt was, gingen ze er al overheen." Ook heeft de boswachter al gezien dat kevers, dassen, marters en konijnen gebruik maken van die oversteek.
In de toekomst zullen er ook koeien lopen. "We willen de vegetatie openhouden, de begrazing moet niet te ruig worden", aldus Henckel.
'Recht op veilige oversteek'
Volgens Henckel heeft het ecoduct minder dan de eerder genoemde zes miljoen euro gekost. "Maar het is het waard. Dieren hebben recht op een veilige oversteek. De natuur raakt steeds meer versnipperd."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl