Mogelijk misbruik: gemeente Emmen stopt met aanbieden van waardebonnen

EMMEN - Ruim vijfduizend waardebonnen werden de afgelopen drie maanden aangevraagd via de participatiewebshop van de gemeente Emmen. En die bonnen werden niet gebruikt waar ze voor bedoeld zijn.
"Ouders met een minimuminkomen konden een bon bestellen van bijvoorbeeld de Hema, V&D of de Action. Daarmee konden ze schoolspullen kopen voor hun kinderen. Maar sinds we de webshop hebben uitgebreid voor volwassenen is een massale run ontstaan op die bonnen, en dat kan niet", zegt wethouder Jan Bos

Bonnen omruilen voor geld
Via de winkels krijgt de wethouder te horen dat mensen de bonnen massaal probeerden te verzilveren. Ook werden producten aangeschaft en later teruggebracht. De mensen krijgen dan geld terug in plaats van een nieuwe waardebon. Ook werden bij de bedrijven andere producten aangeschaft zoals nieuwe schoenen of dvd's. En daar zijn de bonnen niet voor bedoeld.

De bonnen varieerden tussen de tien en vijfentwintig euro. In totaal gaat het om een bedrag tussen de 50.000 euro en 125.000 euro dat aan bonnen is besteld. Omdat de gemeente geen geld aan deze groep mensen mag geven en de bonnen hun doel voorbijschieten zijn de waardebonnen uit de webshop gehaald.

Wat is een participatiewebshop?
Ouders met een minimuminkomen kunnen bij de participatiewebshop terecht voor bijvoorbeeld muziekles voor hun kind, of het betalen van een schoolreisje. Dit jaar kwam daar de stimuleringsbijdrage bij. In sommige gezinnen gaat het om een bedrag van in totaal duizend euro.


Ouders kunnen toch schoolspullen kopen
Voor ouders die voor hun kinderen schoolspullen willen kopen komt een andere oplossing. Winkels gaan via de webshop schoolpakketten met schriften en pennen aanbieden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl