'Natuurbeheerplan is laatste strohalm voor akkervogels'

ROLDE - "Drenthe is misschien wel de allerbelangrijkste provincie is voor de akkervogels. Dat wordt hiermee bevestigd." De werkgroep Grauwe Kiekendief is blij met het nieuwe het Natuurbeheerplan voor 2016.
Het Natuurbeheerplan is gisteren definitief vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Een van de speerpunten is het aantrekkelijker maken van Drenthe voor akkervogels, zoals de patrijs en de veldleeuwerik. "Op andere plekken worden populaties ten gronde gericht", vindt Henk Jan Ottens uit Rolde van de werkgroep Grauwe Kiekendief.

Laatste strohalm
Akkervogels hebben volgens Ottens het nieuwe beleid zeker nodig, want het gaat niet overal goed met de dieren. "Als je inzoomt hoe de soorten het individueel doen, is er van alles aan de hand met het broedsucces. Voor Drenthe is het ook een laatste strohalm", legt Ottens uit.

Meer doen
Akkervogels broeden graag in gewassen als graan, aardappels en bieten. "Het is niet altijd veilig in een weiland. Er komt nog wel eens een tractor voorbij. Je zult dus meer moeten doen voor de dieren", vindt Ottens. "We voeren gesprekken met agrariërs en ook met het Drentse Landschap en Natuurmonumenten. We moeten grotere stappen zetten voor de vogels."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl