Eis: 2,5 jaar cel voor directeur De Appelbloesem

Tekening van de hoofdverdachte
Tekening van de hoofdverdachte © Annet Zuurveen
ASSEN - Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van 2,5 jaar tegen de 59-jarige J.V. uit Gasselternijveen voor zijn rol in de grote fraudezaak rond gastouderbureau De Appelbloesem in Beilen.
V. heeft volgens het OM als directeur van gastouderbureau De Appelbloesem voor 17 miljoen euro aan onterechte kinderopvangtoeslagen aangevraagd. Het bureau diende aanvragen in voor ouders die daar helemaal geen recht op hadden en er zouden teveel uren zijn gedeclareerd. Ook werden er aanvragen ingediend met een verkeerde datum om zo meer geld op te strijken.

Grootste van NL

Tijdens de rechtszaak kreeg V. verschillende dossiers voorgehouden waarin fouten zijn geconstateerd. Over de ruime uren die werden gedeclareerd zei V.: "als een consulent teveel uren declareerde voor een vraaggezin werd hij ontslagen. want dat mag niet."
Aan de andere kant gaf V. ook toe dat er werd gestimuleerd om zoveel mogelijk uren binnen te halen. "We wilden de het grootste gastouderbureau van Nederland worden," aldus de oud-directeur.

Targets

Oud-medewerkers van De Appelbloesem die de klanten binnen moesten halen, verklaarden tegen de politie dat ze onder druk werden gezet om zoveel mogelijk oppas-uren binnen te halen. "Als je de targets niet haalde werd je de huid vol gescholden," aldus een van de oud-medewerkers. V. bestrijdt dit.

Maximaal bedrag

Gastouderbureau De Appelbloesem rekende voor elk oppasuur 6,10 euro. Het maximale bedrag dat mogelijk was. 1 euro daarvan ging naar De Appelbloesem. De rest van het bedrag ging als het goed is naar de oppasouder.
De Appelbloesem verdiende bijna drie miljoen euro met de kinderopvangtoeslagen. V.: "ik keerde mijzelf een salaris van 60.000 euro per jaar uit."

Ouders de dupe

De Appelbloesem ging in 2010 failliet. De Belastingdienst eiste vervolgens het nog openstaande bedrag terug bij de ouders waarvoor de toeslag was aangevraagd. In veel gevallen ging dit om tienduizenden euro's per gezin. Een aantal daarvan ging persoonlijk langs bij V. en vroeg om hulp.
"Ik deed dat. Ik stelde een brief op om bezwaar te maken bij de Belastingdienst. Ik heb geen geld terugbetaald," aldus V.

Medeverdachten

In totaal staan drie mensen terecht in deze zaak. Een 66-jarige man uit Heiloo kopieerde de werkwijze van De Appelbloesem en begon zijn eigen gastouderbureau: De Perenbloesem. Tegen deze man eiste de officier van justitie een werkstraf van 120 uur en een boete van 7500 euro. De pleegperiode van deze man was veel korter.

Witwassen

Een 56-jarige man uit Hilversum wordt verdacht van witwaspraktijken in relatie met de hoofdverdachte. Grote sommen contant geld (in totaal 360.000 euro) werd op elkaars rekening gestort. Volgens de verdachte uit Hilversum zou hij met het geld een woning in Brazilië willen kopen. Tegen de man werd een jaar cel geëist.

Vier dagen
De rechtbank heeft vier dagen uitgetrokken voor de omvangrijke fraudezaak. Woensdag en donderdag is er tijd ingeruimd voor de verdediging.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.