Molenaars in Drenthe vergrijzen, maar nieuwe molenaars komen eraan

EMMER-COMPASCUUM - Hoe gaat het eigenlijk met de molenaar in Drenthe? De 32 werkende molens in onze provincie zijn allemaal bemand, maar de gemiddelde leeftijd van de molenaars wordt steeds hoger.
Volgens molenaar Nico van den Broek zijn er op moment nog leerlingen genoeg om de oude molenaars op te volgen: "In heel Drenthe zijn er nog 22 actieve leerlingen die de opleiding tot molenaar volgen. De aanwas is er wel."

Oudste

Dat veel oude molenaars van geen stoppen weten, bewijst Jo Geerdink. Hij is met zijn 85 jaar de oudste molenaar van de provincie. Als kleine jongen stond hij al op de molen van zijn ouders.

Heel jong

Wie als kleine jongen ook al op de molen stond, is de 15-jarige Laurens Schulting. De jonge molenaarsknecht is helemaal gek van molens.
"Ik hoop dat ik in de toekomst molenaar kan worden en zelf op een molen kan draaien. Als het goed is, ga ik later in de zorg werken en dan heb je onregelmatige werktijden. Dus dan kun je prima een keer tussendoor met de molen draaien," zegt Laurens.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.