Angst én begrip tijdens informatieavond over komst azc in Assen

ASSEN - "Hoe zit het met de veiligheid van mijn kinderen?", "Ik heb het idee dat de komst van asielzoekers door onze strot wordt gedrukt" en "Ik snap best dat Assen asielzoekers opvangt, het zou tijd worden zelfs."

Dat de
komen onderdak nodig hebben, begrijpen de meeste Assenaren wel. Maar er zijn nog veel vragen.
Weinig publiek
In de Bonte Wever praatte burgemeester Marco Out woensdagavond samen met Henk Wolthof van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) Assenaren bij over de opvang van asielzoekers in het voormalige pand van de NAM aan de Schepersmaat in Assen.
De grote zaal was voornamelijk gevuld met de volledige Asser politiek en medewerkers van het COA. "In die zin is de opkomst wel lager dan we gedacht hadden. We hebben de hele week weinig negatieve reacties gehad, dus misschien is er veel draagvlak", vertelt Henk Wolthof van het COA.
'Door de strot geduwd'
Niet iedereen in Assen vindt het stijlvol van de gemeente dat ze zonder overleg met de inwoners het plan van een azc erdoor gedrukt hebben. De Assenaren hadden liever gezien dat er meer overleg was geweest.
"Het college heeft besloten het azc te plaatsen en we snappen dat een boel mensen nu met vragen zitten. We hopen juist door dit soort informatieavonden dat we een groot deel van die vragen kunnen beantwoorden. Wat we ook merken van het COA is dat als er ergens een azc is, veel mensen eraan gewend raken en de onzekerheid verdwijnt", vertelt burgemeester Out.
Zuiderpark
Inwoners van de wijk Zuiderpark, een wijk dicht bij het azc, geven aan dat ze vrezen voor overlast. "We hebben al de GGZ in de buurt, de weg die daar aangepast wordt en nu ook nog eens asielzoekers", vertelt een omwonende.
"Wat als ze door het tunneltje komen lopen en allemaal voor ons huis blijven staan, of picknicken in onze tuin?" vult een andere omwonende daarop aan.
"Er gaat iets veranderen voor de mensen die daar wonen. In de buurt komen duizend mensen wonen, maar dat is niet iets wat voor overlast gaat zorgen. Het geeft wel tijdelijk een ander straatbeeld en het is anders dan wat mensen gewend zijn. En alles wat anders is, daar moeten mensen aan wennen", reageert burgemeester Out.
Angst
"Aan de angst van mensen kan ik niet heel veel doen, maar we hebben duidelijke afspraken met het COA als het gaat om de veiligheid, zowel binnen als buiten het asielzoekerscentrum", vertelt Marco Out over de onveilige gevoelens die sommige bewoners ervaren.
De komende tijd blijft de gemeente openstaan voor vragen van inwoners. Ook trekken ze waarschijnlijk de wijken in om zoveel mogelijk mensen die eventueel vragen hebben te kunnen benaderen.
Als mensen klachten ervaren na de opening van het azc in Assen, kunnen ze hier 24 uur per dag, zeven dagen per week mee terecht bij een speciaal telefoonnummer dat het COA tegen die tijd opent.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl