Minister wil in gesprek met Molukse gemeenschap over treinkaping in De Punt

De gekaapte trein
De gekaapte trein
DEN HAAG - Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie is bereid nogmaals met de Molukse gemeenschap in gesprek te gaan, over wat er nu precies is gebeurd bij de beëindiging van de treinkaping in 1977 bij De Punt.
Van der Steur deed zijn toezegging vanmorgen in de Tweede Kamer. De minister benadrukte tijdens het algemeen overleg van de Vaste Kamercommissie Justitie en Defensie dat het kabinet destijds de Tweede Kamer fout heeft geïnformeerd over wat er is gebeurd tijdens de bevrijding van de trein in De Punt door mariniers, maar dat niet vaststaat dat voormalig premier Dries van Agt dat doelbewust heeft gedaan.

Partijen zijn kritisch over onderzoeken

Vooral de partijen PvdA en SP zijn en blijven kritisch over de uitkomsten van een archiefonderzoek naar de beëindiging van de kaping. Daaruit bleek eind vorig jaar dat de mariniers geen kapers hebben geëxecuteerd, zoals nabestaanden beweren. Bij de bevrijdingsactie kwamen zes van de negen kapers om het leven. Ook twee gegijzelden kwamen om het leven.

'Meer onderzoek levert niets op'

De partijen willen een vervolgonderzoek, maar dat is volgens de minister niet nodig omdat omdat er 'niet meer duidelijkheid te krijgen is'. Zijn voorganger, minister Ivo Opstelten, zei eerder ook al dat extra onderzoek geen nieuwe feiten zal opleveren.

Van der Steur wil wel in gesprek met de Molukse gemeenschap als daar behoefte aan is. Met dit gesprek wil hij ook proberen de verhouding tussen de Molukse gemeenschap in Nederland en de overheid te verbeteren.

Punt zetten

Voor een meerderheid in de Tweede Kamer is het duidelijk dat er nu eindelijk na al die jaren een punt gezet moet worden achter de kwestie treinkaping De Punt.

Na afloop van de vergadering in de Kamer hieven enkele nabestaanden op de publieke tribune het Molukse volkslied aan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl